Violoncelistul ȘTEFAN CAZACU cântă CEAIKOVSKI la SALA RADIO

Publicat in 31/10/2022

Recent laureat în Germania și România, tânărul violoncelist ȘTEFAN CAZACU și-a adăugat în palmaresul său două distincții internaționale: premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (București, România – ediția 2020-2021).

Vineri, 4 noiembrie 2022, de la 19.00, acesta este invitat la Sala Radio, unde va interpreta Variațiuni pe o temă Rococo, creație a lui CEAIKOVSKI, inspirată de admirația acestuia pentru Mozart.

Concertul prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO se va deschide cu Suita Mama mea gâsca, semnată de RAVEL, creatorul celebrului Bolero. Ravel a compus lucrarea inițial pentru a fi interpretată pentru pian la 4 mâini, pentru copiii sculptorului polonez Cyprian Godebski.

În partea a doua a serii de la Sala Radio veți asculta cunoscuta partitură Tablouri dintr-o expoziție. MODEST MUSORGSKI a compus suita în memoria prietenului său, pictorul și arhitectul Viktor Hartmann, decedat brusc și prematur, la 39 de ani. Compozitorul s-a inspirat din creația prietenului său și mai ales din expoziția omagială organizată imediat după trecerea în neființă a acestuia. Lucrarea a devenit celebră mai ales în versiunea orchestrală concepută de Ravel și aceasta este varianta de care vă veți bucura în evenimentul de la Sala Radio.

Concertul se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic RUMON GAMBA.

Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, RUMON GAMBA a colaborat cu celebra BBC Philharmonic ca dirijor asistent și ulterior ca dirijor asociat. Activitatea sa se derulează cu precădere în țările nordice, unde astăzi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu – Finlanda. A fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca și dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda.

De asemenea, a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao ș.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiţii, precum premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean alături de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor şi Scherzoid de Mark-Anthony Turnage.

Foto: Ioana Chirita

ȘTEFAN CAZACU se bucură de o carte de vizită ce constituie baza unei cariere de succes. A primit de timpuriu o educație complexă într-o celebră familie de muzicieni, a urmat studii muzicale universitare la București și la Viena, a obținut premii în diverse competiţii naţionale și internaționale și a fost apreciat – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și în recitaluri sau concerte pe scene din Olanda, Israel, Austria, Germania, Italia ș.a.

Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.

Pe lângă activitatea sa solistică, în ultimii ani Ștefan Cazacu a ales să se dedice în paralel și pedagogiei, dăruind mai departe din experiența sa pentru a contribui la formarea tinerilor muzicieni. Astfel, Ștefan Cazacu predă (din 2020) la Universitatea Națională de Muzică București și la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti și a susținut o serie de masterclass-uri. Cel mai recent atelier de măiestrie este cel prezentat în cadrul Festivalului Internațional CellEAST – primul festival de violoncele din România (2022), eveniment în cadrul căruia a fost invitat și ca solist, evoluând alături de Orchestra Română de Tineret.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }