Un american la Paris, Rhapsody in Blue (Fantasia, 2000) si Ucenicul vrajitor (Fantasia, 1940) – partituri din celebre pelicule americane, pe scena Salii Radio

Publicat in 20/05/2018

Ați visat să dansați prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeți printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-ați amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiți-vă să vă asigurați un loc la concertul programat vineri, 18 mai (ora 19.00), la Sala Radio.

Sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI, Orchestra Națională Radio vă propune un concert cu un program special, construit în jurul a trei partituri ce au marcat istoria cinematografiei americane: cele două compoziții semnate de George Gershwin – ”Un american la Paris” și ”Rhapsody in Blue” șiUcenicul vrăjitor, ce poartă semnătura compozitorului francez Paul Dukas.

Evenimentul este unul cu totul deosebit și datorită invitatului special pe afișul serii: tânărul pianist  DANIEL PETRICĂ CIOBANU. La doar 27 de ani, muzicianul român este deja laureat al mai multor competiții de prestigiu, cum ar fi Concursul Internațional de Pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel), unul dintre cele mai exigente concursuri de profil, unde Daniel Ciobanu a fost distins cu premiul al doilea și cu premiul publicului. Concertele sale de debut au avut loc în săli prestigioase precum Carnegie Hall în New York și Wigmore Hall în Londra, pe lângă turnee în Japonia, China, Sudul Africii și Taiwan. Prezent pentru prima oară pe scena Sălii Radio, tânărul pianist va putea fi aplaudat în două dintre lucrările din repertoriul serii : ”Rhapsody in Blue” – Gershwin și Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră Rachmaninov.

În 1951, studiourile MGM au lansat ”Un american la Paris”, în regia lui Vincente Minnelli, cu Gene Kelly and Leslie Caron, distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film și care cuprindea mai multe fragmente din compozițiile lui Gershwin. Un portret al capitalei franceze în anii ’20 ai secolului trecut, ”Un american la Paris” are o istorie cel puțin inedită: lucrarea a fost schițată de Gershwin în capitala Franței, a fost orchestrată la Viena și premiera a fost prezentată de Filarmonica din New York (New York Philharmonic) în 1928, în celebra sală de concerte Carnegie Hall.

Rhapsody in Blue” creată de Gershwin este adesea considerată un ”portret” muzical al New York-ului și a fost aleasă ca fond muzical al filmului de animație ”Fantasia 2000”, o continuare a studiourilor Disney a ”Fantasiei” originale create de Disney în 1940. Gershwin mărturisea unuia dintre biografii săi că lucrarea este un fel de caleidoscop al Americii, cu toată diversitatea ei și nebunia marilor orașe. O îmbinare strălucită între jazz și muzica clasică, ”Rhapsody in Blue” a fost inițial compusă pentru pian și big band de jazz. Premiera a avut loc la New York în februarie 1924, a devenit un hit imediat și a fost prima compoziție americană care a intrat în repertoriul simfonic internațional.

Bazat pe poemul lui Goethe cu același nume, ”Ucenicul vrăjitor” a devenit atât de cunoscut prin folosirea compoziției de către Walt Disney în desenul animat ”Fantasia”, realizat în 1940, în care îndrăgitul Mickey Mouse joacă rolul ucenicului, înregistrarea fiind realizată atunci sub bagheta apreciatului dirijor Leopold Stokowski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

                Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

DAVID  CRESCENZI

Director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo (din 2014) și dirijor invitat al Operei din Düsseldorf, David  Crescenzi are o pregătire muzicală complexă: pianist, dirijor de orchestră şi de cor. A început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat, între anii 1998 şi 2003, unde a pregătit şi dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascat, Aida şi Rigoletto de Verdi. La Doha, în Quatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Din anul 2002 colaborează cu Opera Naţională Română din Timişoara, unde a dirijat numeroase spectacole de operă. În anul 2011 a întreprins un turneu în Italia, la pupitrul orchestrei Filarmonicii Marchigiana, avându-l ca solist pe celebrul violonist Uto Ughi. A dirijat în cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Operei Naţionale Române din Iaşi.

În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu din Bucureşti. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn din Elveţia.

DANIEL CIOBANU

În vârstă de doar 27 de ani, pianistul Daniel Ciobanu urmează în prezent studiile de masterat la Berlin – „Universität der Kunste”. Pianistul român a obținut importante premii internaționale : premiul întâi la „Morocco Philharmonique” în Casablanca (Maroc), „UNISA International Piano Competition” în Pretoria (Africa de Sud), „BNDES International Piano Competition” în Rio de Janeiro (Brazilia) și premiul al doilea și premiul publicului la concursul internațional de pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel).

Daniel Ciobanu a obținut bursa de studii „Constantin Silvestri” ce a constat într-un an de studiu la colegiul privat „Stewarts Melville College” din Edinburgh și este absolvent „magna cum laude” al „Conservatorului Regal al Scoţiei” din Glasgow, după 6 ani cu bursă de studii integrală. A primit mai multe distincții prestigioase precum „Tânărul Muzician al Anului 2008”, oferit de Rotary Club Edinburgh,  bursa „Yamaha Europe Foundation” 2010 și cele două diplome de excelență pe parte de „Tehnică și Execuție” și Diploma de „Pianist-Concertist”, ambele obținute la „Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot” în Paris.

A colaborat cu numeroase orchestre : „Israelian Philharmonic” „Orquestra Sinfonica do Brasil”, „Johannesburg Symphony Orchstra” şi „Kwazulu Symphony Orchestra” Africa de Sud,  „Orchestra Filarmonicii din Maroc”, „Orchestra Regală a Scoţiei”. Recent a susţinut concerte în „Tokyo Center of the Arts” Tokyo, „Verdi Theatre” Trieste, „Aldwell Center” Jerusalem, „Bronfman Auditorium” Tel-Aviv, „Baxter Theatre Centre” Cape Town, „Teatro Municipal” Rio de Janeiro, „Tsinghua University” Beijing, Kasbah of Maison Arabe” Marrakech,  „Brittish Consulate” Los Angeles, „Mozarteum” Salszburg – Austria, „Theatre 95”&  „Salle Cortot” Paris, „Fazioli Factory” Sacile – Italy, „Royal Festival Hall” & „Fazioli Centre” în Londra.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }