Șeherazada de Rimski – Korsakov, la Sala Radio

Publicat in 16/02/2018

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio. În prima parte, orchestra va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op.104, de A. Dvořák, iar la pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Justus Frantz, personalitate proeminentă a muzicii contemporane, apreciat deopotrivă pentru viziunea artistică și pentru atenția specială acordată promovării tinerilor muzicieni.

Solistul invitat al primei părți, care va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră de Dvořák, va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place …?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

Solist în suita Șeherazada, de Rimski – Korsakov va fi violonistul Adrian Florescu, concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

Justus Frantz

Un muzician complex care şi-a dedicat întreaga atenţie creatoare muzicii, Justus Frantz este una dintre cele mai proeminente personalităţi ale vieţii artistice contemporane, fiind totodată şi un neobosit promotor al tinerelor generaţii de muzicieni. În cadrul proiectului Filarmonica Naţiunilor a susţinut numeroşi tineri artişti, a căror carieră artistică s-a concretizat şi ca urmare a sprijinului oferit de maestrul Justus Frantz. Astfel, a invitat artişti precum Midori, Maxim Vengerov, Vadim Repin sau Evgeny Kissin să participe la Festivalul Schleswig-Holstein. Totodată, a descoperit talentul sopranei Anna Netrebko încă de timpuriu, invitând-o să interpreteze la Sankt Petersburg rolul Susannei din Flautul fermecat de Mozart.

Cariera artistică a maestrului Justus Frantz a debutat în anul 1967, odată cu câştigarea celebrului Concurs ARD. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu prof. Wilhelm Kempff, iar la vârstă de 23 de ani a fost cel mai tânăr deţinător al unei burse conferite de Fundaţia Academiei Naţionale Germane.

Privind cu admiraţie şi inspiraţie spre Herbert von Karajan sau Leonard Bernstein, maestrul Justus Frantz a continuat la rândul său sprijinirea muzicienilor tineri, înfiinţând Filarmonica Naţiunilor în anul 1995, fiind dirijor principal şi director muzical al acesteia, până în prezent.

Valorificând potenţialul muzicii clasice din dorinţa de a face cunoscută şi accesibilă arta muzicală tuturor celor care îşi doresc să se bucure ascultând programe artistice interesante în sălile de concerte, Justus Frantz a înfiinţat Festivalul Schleswig-Holstein, în anul 1986. Datorită meritelor culturale deosebite, maestrul Justus Frantz a fost distins cu numeroase premii, distincţii, a fost Corespondent special reprezentând Comisariatul Pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite şi a primit distincţia Marea Cruce, pentru merite culturale deosebite.

Apreciat ca un dirijor cu un rafinament aparte, Justus Frantz este invitat al unor celebre orchestre sau instituţii de cultură din toată lumea, dintre care amintim: Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Marea Orchestră Simfonică din Moscova, orchestrele filarmonicilor din Durban, KwaZulu-Natal, Sinfonia Varsovia, Orchestra de Cameră din Georgia.

(Noemi Vidu)

Răzvan Suma

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaţionale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa.” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român.

Răzvan a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Sschu…? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică și Tango la Cetate.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a devenit un reper.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din oraşul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare Artist Diploma la Longy School of Music, Cambridge, Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Batista Viotti – Italia, Markneukirchen – Germania sau Villa de Llanes – Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută la şase ani.

Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).

În mai 2012, ca un corolar al turneului naţional Vă place Bach?, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie SONORO RECORDS.

(Biografie preluată)

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }