În așteptarea Crăciunului, invitație într-o catedrală „virtuală”:   CONCERT 100% BACH LA SALA RADIO  

Publicat in 13/12/2021

Ce poate fi mai potrivit, în așteptarea Crăciunului, decât două ore petrecute în atmosfera solemnă a catedralelor și în sonoritatea înălțătoare a cântecelor liturgice ce caracterizează atât de mult muzica unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii?

Miercuri, 15 decembrie 2021 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO dăruiește publicului un concert 100% BACH, derulat la SALA RADIO. “Eu cânt notele așa cum sunt scrise, dar Dumnezeu este cel care creează muzica.” – mărturisea BACH despre felul în care privea arta sunetului.

Evenimentul se va derula sub bagheta muzicianului italian DAVID CRESCENZI, dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În programul de la Sala Radio veți asculta Suita pentru orchestră nr. 2, prilej de a-l revedea în ipostază solistică pe apreciatul flautist ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU. Solist al Filarmonicii „George Enescu”, acesta interpretează pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Seara va continua cu o altă lucrare ce poartă semnătura lui BACH: Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră, lucrare în care îl veți aplauda pe pianistul HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.

Evenimentul se va încheia cu Magnificat în Re major pentru solişti, cor și orchestră, prima compoziție liturgică majoră a lui Bach bazată pe un text latin. Creată în 1723, pornind de la imnuri religioase, lucrarea a fost adesea interpretată în preajma Crăciunului. Pe scena Sălii Radio vor evolua soliștii vocali: GEORGIANA SIMONOV (soprană), MONICA OLTEANU (soprană), CLAUDIA CAIA (alto), NICOLAE SIMONOV (tenor), CORNEL POPUȘOI (bas) și CORUL ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul său, CIPRIAN ŢUŢU.

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, DAVID CRESCENZI a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo.

În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu – Bucureşti. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Flautistul ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU este solist al Filarmonicii „George Enescu”, prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondator al ansamblurilor „Barock Orchestra” și „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al Trioului „Contraste” şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”.

După 14 ani de studii în România, HORIA MIHAIL – solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România – a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii ”Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malaysia sau Japonia.

Proiectele în care artistul a fost implicat în fiecare an sunt Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }