Dirijorul portughez BRUNO BORRALHINHO, violonista SIMINA CROITORU și violoncelistul RADU SINACI pe scena Sălii Radio

Publicat in 08/11/2023

Dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO – director artistic al Ansamblului Mediterrain – Berlin și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda – este invitat special pe scena Sălii Radio. Cu studii absolvite la Barcelona, Madrid și Berlin, muzicianul european a dirijat ansambluri ca Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra do Algarve, Deutsches Kammerorchester Berlin, Berliner Symphoniker și Dresdner Philharmonie.

Miercuri, 15 noiembrie 2023 (de la 19.00), acesta va dirija un frumos concert prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, eveniment care îi va avea ca soliști pe SIMINA CROITORU la vioară și RADU SINACI la violoncel. Chiar în această perioadă, violonista SIMINA CROITORU a fost aplaudată în cadrul turneului național „Vioara lui Enescu 2023”, un eveniment prezentat alături de tatăl său, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în mai multe orașe și sate din România. Simina Croitoru a interpretat pe vioara Paul Kaul, pe care lutierul a creat-o special pentru George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Solist și prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, RADU SINACI este unul dintre cei mai activi violonceliști ai generației sale. Activitatea sa artistică este complexă, îmbinând pasiunea sa pentru mai multe genuri muzicale: pe lângă repertoriul clasic, este un promotor al muzicii românești, pasionat de folclor, dar și de jazz. În ultimii doi ani, compozițiile lui Radu Sinaci au fost cântate tot mai des în cadrul stagiunilor românești, iar cel mai recent au fost interpretate în septembrie la Istanbul și în octombrie la Munchen.

În programul serii de la Sala Radio veți asculta Concert românesc de GYÖRGY LIGETI, o partitură cu sonorități specifice folclorului nostru – aplaudată în această toamnă și în cadrul Festivalului Enescu – și Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel și orchestră creată chiar de violoncelistul RADU SINACI (pe teme culese/compuse de Dimitrie Cantemir și un cântec vechi moldovenesc).

Concertul se va încheia cu Simfonia a 7-a de BEETHOVEN. Compusă în 1811 la Teplice (stațiune balneară din actuala Cehie) – în timp ce compozitorul se trata de diferitele afecțiuni care l-au chinuit întreaga viață – lucrarea este dedicată contelui Moritz von Fries. Premiera a avut loc la Viena, pe 8 decembrie 1813, după o audiție privată anterioară, la palatul protectorului lui Beethoven, arhiducele Rudolf. Wagner spunea că finalul grandios al lucrării este o apoteoză în care pare că Beethoven însuși dansează cu întreaga natură.

Dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO este director artistic al Ansamblului Mediterrain și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda.

Bruno Borralhinho a obținut diploma de masterat în management cultural la Universitat Oberta de Catalunya (Barcelona). În octombrie 2011 a fost unul dintre participanții la atelierul pentru tineri manageri de festivaluri din Izmir (Turcia), organizat de EFA – European Festivals Association. Bruno Borralhinho și-a obținut doctoratul în științe umaniste la Universidad Carlos III (Madrid), în 2020.

S-a născut în 1982 la Covilhã (Portugalia) și și-a început studiile muzicale la vârsta de 12 ani, în orașul natal. Între anii 2000-2006, a studiat cu prof. Markus Nyikos la Universität der Künste din Berlin, finalizând studiile universitare și postuniversitare cu cele mai înalte distincții. Ulterior, a studiat, de asemenea, cu prestigiosul violoncelist norvegian Truls Mørk.

Bruno Borralhinho apare în mod constant ca solist alături de orchestre sau în recitaluri cu pian în Portugalia, Spania, Germania și Brazilia.

A câștigat premiul I la concursurile Julio Cardona (1999) și Prémio Jovens Músicos (2001), ultimul organizat de RDP (Radioul Național Portughez). Ca solist, a cântat cu ansambluri ca Orchestra Gulbenkian din Lisabona (PT), Orquestra Sinfónica Portuguesa (PT), Orquestra do Norte (PT), Orquestra Clássica da Madeira (PT), Orquestra de Câmara Portuguesa (PT), Orquestra Metropolitana de Lisboa (PT) și Orquestra Sinfônica do Teatro Nacional Cláudio Santoro de Brasília (BR).

Bruno Borralhinho a fost membru al Orchestrei de Tineret Gustav Mahler și violoncelist solist al Orchestrei Mondiale Jeunesses Musicales. De asemenea, a fost membru al Academiei Staatskapelle Berlin, orchestra rezidentă a Operei de Stat din Berlin, și al DSO – Deutsches Symphonie Orchester Berlin. În toți acești ani, a concertat în săli de concert importante din Europa, Asia, SUA, Canada, Rusia și America de Sud și a lucrat cu dirijori importanți, precum Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Kurt Masur, Christian Thielemann, Marek Janowski, Kent Nagano, Paavo Järvi etc.

SIMINA CROITORU a început studiul viorii la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu tatăl său, apreciatul violonist Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc.). Din anul 2016, și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

RADU SINACI este unul dintre cei mai activi violonceliști ai generației sale. Pe lângă repertoriul clasic, este un promotor al muzicii românești, un iubitor al jazz-ului, dar și al folclorului. Solist și prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, violoncelistul Radu Sinaci s-a născut la Arad și a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi cu Marin Cazacu.

Ca solist, a susținut concerte și recitaluri la Residenz Allerheiligen-Hofkirche – Munchen, Watford Palace Theatre – Anglia, Sala Filarmonicii din Luxembourg, Mustafa Saffet Cultural Center – Istanbul, Arts Center of National Library – Beijing ș.a., iar în România a concertat alături de numeroase filarmonici. În zona muzicii de cameră, Radu Sinaci este frecvent aplaudat ca partener de scenă mai ales în ansamblurile Violoncellissimo și Playthoven.

Radu Sinaci a obținut numeroase premii la concursurile de violoncel, dar și premiul pentru virtuozitate la Sibiu International Jazz Festival.

Din înregistrările camerale efectuate de Radu Sinaci în cadrul Concertelor Roz de la Radio România, o parte au fost preluate și difuzate de BBC Radio 3 în seria „Beethoven from Bucharest”.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
13
14
15
16
18
20
21
22
23
24
27
29
30
1
2
3
4
Unforgettable – A tribute to Natalie Cole – BIG BANDUL RADIO
11/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
BIG BANDUL RADIO Dirijor: SIMONA STRUNGARU Unforgettable – A tribute to Natalie Cole Invitati – pianistul Sorin Zlat si vocalista Mihaela Alexa Pret/bilet: Categoria I [...]
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
12/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: ALEXANDER STEINITZ În program lucrări de: Johann Strauss, Edvard Hagerup Grieg, Antonín Dvořák, Aleksandr Porfirievici Borodin, Léo Delibes, Johannes Brahms, Bedřich Smetana Pret/bilet: Categoria [...]
HORIA MIHAIL – ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO
17/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Dirijor: CHRISTOPHER WARREN-GREEN Solist: Horia Mihail – pian I. Stravinski: Concert în mi bemol major pentru orchestră de cameră, Dumbarton Oaks W. A. [...]
Mihai Ritivoiu-: Katharina  Wincor- ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
19/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: Katharina  Wincor Solist: Mihai Ritivoiu – pian W. A. Mozart: Simfonia nr. 39 în mi [...]
The Magic of Swing – SIMONA STRUNGARU- BIG BANDUL RADIO
25/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
BIG BANDUL RADIO Dirijor: SIMONA STRUNGARU Invitati: Jazz Roots Bucharest Pret/bilet: Categoria I – 50 lei Categoria a II-a – 40 lei Categoria a III-a [...]
GALĂ DE OPERĂ – Cristina Păsăroiu
26/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO GALĂ DE OPERĂ Dirijor:  David Crescenzi Solistă: Cristina Păsăroiu – soprană CORUL ACADEMIC RADIO Dirijor: Ciprian Țuțu Pret/bilet: Categoria I – 100 [...]
In memoriam Natasa Raab- ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO
28/01/2024    
5:00 pm - 7:00 pm
ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO Dirijor: Adrian Grigoraş In memoriam Natasa Raab Pret/bilet: Categoria I – 30 lei Categoria a II-a – 25 lei Categoria [...]
DAVID GRIMAL- ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO
31/01/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Dirijor şi solist: DAVID GRIMAL Franz Schubert: Simfonia nr. 5 în si bemol major, D 485 Rondo în la major pentru vioară [...]
SASCHA GOETZEL- ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
02/02/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: SASCHA GOETZEL W. A. Mozart: Simfonia nr. 41 în do major, KV 551 – Jupiter A. Bruckner: Missa nr. 3 în [...]
Events on 11/01/2024
Events on 12/01/2024
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
12 ian. 24
București
Events on 17/01/2024
Events on 19/01/2024
Events on 26/01/2024
Events on 28/01/2024
Events on 31/01/2024
Events on 02/02/2024
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }