Dirijorul german Christoph Adt, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat in 28/02/2018

Christoph Adt, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale cu Orchestrele și Corurile Radio de mai bine de două decenii, revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 28 februarie, de la ora 19.00. Protagonistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place …?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

Seara va debuta cu Serenada nr. 2 în fa major, de Mozart, urmată de Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel si orchestră, de Haydn, iar programul se va încheia cu Serenada în do major pentru orchestră de coarde, op. 48, de P. I. Ceaikovski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

Christoph Adt

Dirijorul german Christoph Adt este o prezenţă  foarte cunoscută publicului de la Sala Radio, colaborarea cu cele două orchestre ale Radio-ului începând încă din 1994. Christoph Adt a studiat vioara, canto, muzicologia, descifrând tainele dirijatului de orchestră sub îndrumarea profesorilor Thomas Ungar şi Ferdinand Leitner.

În 1987 a câştigat concursurile de dirijat de la Lugano şi de la Hamm, devenind ulterior dirijor-asistent al lui Aldo Ceccato la Orchestra Radio din Hanovra (NDR). Pe parcursul carierei sale a avut ocazia să colaboreze cu o mulţi interpreţi de valorare, precum Rudolph Buchbinder, Gerhard Oppitz, Isabelle Faust, Ingolf Turban, Wen-Sinn Yang, Sergio Azzolini, Dana Borşan şi Alexandru Tomescu, dirijând cunoscute ansambluri muzicale dintre care amintim Orchestra Radio a Germaniei de Nord din Hanovra, Orchestra Simfonică Radio Praga, Philharmonic Japonia, Orchestra Simfonică a Westfaliei, Orchestra Filarmonicii Robert Schumann din Chemnitz, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Christoph Adt a fost profesor şi a dirijat orchestra Universităţii de Muzică şi Arte Frumoase din Stuttgart, exprimându-şi preocuparea pentru viitoarea generaţie de muzicieni. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră şi muzică bisericească la Universitatea de Muzică şi Teatru din München unde pregăteşte  două dintre orchestrele acestui celebru institut.

În perioada 2011 – 2015 a fost dirijorul şef al Filamonicii Bad Reichenhall. Începând cu octombrie 2017 este Preşedintele Universităţii de Muzică din Nürnberg. Până în prezent a dirijat orchestre în America Centrală, China, Japonia, Rusia, Franţa, Austria, Norvegia, Canada, ţări din Europa Centrală şi de Est, abordând întreaga paletă stilistică pe care o oferă literatura muzicală universală, cu un accent deosebit asupra creaţiei compozitorilor secolului XX – Stockhausen, Xenakis, Ligeti, Huber, Nono, Schnitke ş.a. Activitatea sa este întregită de numeroase înregistrări pentru radio şi CD-uri.

Răzvan Suma

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaţionale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa.” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român.

Răzvan a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Sschu…? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică și Tango la Cetate.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a devenit un reper.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din oraşul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare Artist Diploma la Longy School of Music, Cambridge, Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Batista Viotti – Italia, Markneukirchen – Germania sau Villa de Llanes – Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută la şase ani.
Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).

În mai 2012, ca un corolar al turneului naţional Vă place Bach?, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie SONORO RECORDS.

(Biografii preluate)

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
28
29
30
2
3
4
5
9
10
11
12
13
16
18
19
21
23
24
25
26
30
1
Reaching For The Moon– Big Bandul Radio
31/10/2024    
7:00 pm - 9:45 pm
Joi, 31 octombrie 2024, ora 19.00 BIG BANDUL RADIO Dirijor: SIMONA STRUNGARU New Vegas Show Solişti: PETRU CĂLINESCU– voce MAXIMILIAN  MUNTEAN – voce
Maria Bîldea- Cristian Mandeal – Orchestra Națională Radio (Concert la care este valabil Abonamentul ONR)               
01/11/2024    
7:00 pm - 9:15 pm
Vineri, 1 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO CONCERT DEDICAT ZILEI RADIO ROMÂNIA Dirijor: CRISTIAN MANDEAL Soliști: MARIA BÎLDEA – harpă J. Brahms: Uvertura academică festivă, op. 80 P. [...]
Hyunk-ki Joo. Jonathan Bloxham – Orchestra de Cameră Radio    (Concert la care este valabil Abonamentul OCR) 
06/11/2024    
7:00 pm - 9:15 pm
Miercuri, 6 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Dirijor: JONATHAN BLOXHAM Solist: HYUNK-KI JOO – pian G. Faure: Pavana, op.50 M. Ravel: Concertul în Sol pentru pian [...]
CORUL ACADEMIC RADIO
07/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Joi, 7 noiembrie 2024, ora 19.00 CORUL ACADEMIC RADIO Dirijor: CIPRIAN ȚUȚU Solişti: GEORGIANA SIMONOV - soprană MARCEL COSTEA - orgă În program lucrări de: Anton [...]
Răzvan Popovici- Nicolae Moldoveanu – Orchestra Națională Radio (Concert la care este valabil Abonamentul ONR)               
08/11/2024    
7:00 am - 9:15 am
Vineri, 8 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: NICOLAE MOLDOVEANU Mendelssohn: Simfonia nr. 4 în la major, op.90 – Italiana, Berlioz: Harold în Italia, op. 16                         Solist: RĂZVAN [...]
Irina Sârbu – Simona Strungaru – Big Bandul Radio
14/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Joi, 14 noiembrie 2024, ora 19.00 BIG BANDUL RADIO Dirijor: SIMONA STRUNGARU At the End of July Solistă: IRINA SÂRBU  
Alexandra Silocea – Roderick Cox – Orchestra Națională Radio (Concert la care este valabil Abonamentul ONR)        
15/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Vineri, 15 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor:  RODERICK COX Solistă: ALEXANDRA SILOCEA – pian J. Brahms: Uvertura Tragica, op. 81 F. Mendelssohn: Concertul nr. 1 în sol minor [...]
Concert aniversar ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO – 75 de ani
17/11/2024    
5:00 pm - 7:00 pm
Duminică, 17 noiembrie 2024, ora 17.00 ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ Dirijor: ADRIAN GRIGORAȘ
Radu Greluș – Ch. Warren-Green – Orchestra de Cameră Radio  (Concert la care este valabil Abonamentul OCR) 
20/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Miercuri, 20 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Dirijor: CHRISTOPHER WARREN – GREEN Solist:  RADU GRELUȘ – clarinet G. Rossini: Uvertura operei L’italiana in Algeri W. A. [...]
Rossini – Petite Messe Solennelle – ONR, D. Crescenzi (Concert la care este valabil Abonamentul ONR)     
22/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Vineri, 22 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: DAVID CRESCENZI Soliști: VERONICA ANUȘCA – soprană LILIA ISTRATII – mezzosoprană ANDREI PETRE – tenor MARIUS BOLOȘ – bas G. [...]
Simona Strungaru – Orchestra de Cameră Radio – All Mozart (Concert la care este valabil Abonamentul OCR) 
27/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 19.00 ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Dirijoare şi Solistă: SIMONA STRUNGARU Wolfgang Amadeus Mozart Simfonia nr. 3 în mi bemol major, KV18 [...]
Sebastian Burneci Quintet – ”See You at the Radio”
28/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Joi, 28 noiembrie 2024, ora 19.00 See You at the Radio SEBASTIAN BURNECI QUINTET SEBASTIAN BURNECI – trompetă ALESSANDRO FLORIO – chitară MATTIA MAGATELLI– contrabas CARMELO GRACEFFA – [...]
Maria Marica – Fr. Chaslin – Orchestra Națională Radio (Concert la care este valabil Abonamentul ONR)           
29/11/2024    
7:00 pm - 9:00 pm
Vineri, 29 noiembrie 2024, ora 19.00 Seară de muzică franceză ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: FREDERIC CHASLIN Solistă: MARIA MARICA – vioară M. Ravel: Suita Mama mea gâsca E. Chausson: Poème pentru vioară [...]
Events on 31/10/2024
Events on 07/11/2024
CORUL ACADEMIC RADIO
7 nov. 24
București
Events on 14/11/2024
Events on 28/11/2024
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }