Concert de muzică franceză închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio: Gabriel Bebeșelea dirijează Fr. Couperin și Ravel

Publicat in 09/06/2021

Muzică franceză. De la FRANÇOIS COUPERIN – celebrul compozitor de muzică barocă – la MAURICE RAVEL, nu mai puțin celebrul creator al Bolero-ului. GABRIEL BEBEȘELEA, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova și pianistul SIMON TRPČESKI (Macedonia de Nord),  apreciat în recitaluri la New York, Paris, Londra, Sydney sau Tokyo. Toate aceste „ingrediente” de succes definesc ultimul concert din această stagiune (2020-2021) propus de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.

Miercuri, 16 iunie 2021 (19:00), vă invităm așadar la Sala Radio la un regal muzical ce va debuta cu Fr. Couperin: Les Nations (selecţiuni): Chaconne ou Passacaille (La Françoise), Bourée (L’Espagnole), Passacaille (L’Espagnole) și va continua cu lucrarea lui Ravel: Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin). Suita creată de Ravel este un omagiu adus lui Couperin și întregii epoci baroce în muzică, dar și un omagiu conceput de compozitor pentru a onora memoria mamei sale și a unor prieteni decedați în Primul Război Mondial.

Ultima lucrare a serii va fi Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră de Ravel, în interpretarea solistică a lui SIMON TRPČESKI, concert cântat prima oară la Paris (în 1932) și dirijat atunci de compozitorul însuși. Creația lui Ravel are influențe moderne, inclusiv de jazz, și s-a bucurat de un success internațional rapid, fiind cântată în majoritatea orașelor europene și în S.U.A. în câteva luni de la premiera absolută.

Începând din stagiunea 2020/21, GABRIEL BEBEȘELEA este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, precum și director muzical și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, își continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care il deține din anul 2016.

Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” – ambele create de George Enescu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”.

În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

Lansat pe scena internațională în urmă cu 20 de ani ca tânăr artist susținut de BBC (BBC New-Generation Artist), SIMON TRPČESKI a colaborat cu peste o sută de orchestre situate pe 4 continente, printre care London Symphony Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin, Cleveland și Philadelphia Orchestras, Los Angeles și New-York Philharmonic, Seul și Hong Kong Philharmonic ș.a. A colaborat cu mari dirijori ai lumii precum Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Antonio Pappano, Vasili Petrenko ș.a.

Simon Trpčeski  se dedică și promovării imaginii țării sale native: Macedonia de Nord. Cel mai recent proiect de muzică de cameră intitulat MAKEDONISSIMO își propune să prezinte publicului din întreaga lume bogăția culturală a folclorului macedonean.

A colaborat cu importante case de discuri, ca EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics și Linn Records.  Albumul său de debut a primit două distincții la premiile Gramophone Awards în 2002. Mai mult, înregistrările sale pentru concertele lui Rahmaninov au fost de asemenea apreciate de cei de la Gramophone și au fost onorate cu premiul Diapason d’Or.

Biletele sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, și la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele se pot achiziționa, de asemenea, și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.