Ce este oboe d’amore? Sa aflam in concertul de la Sala Radio!

Publicat in 31/10/2018

Ați ascultat vreodată cum sună oboe d’amore? Instrument de suflat din familia oboiului, acest instrument deosebit cu ton cald a fost inventat în sec. XVIII și folosit de BACH în mai multe creații ale sale. Spre finalul secolului, oboe d`amore a început să fie mai rar utilizat și timp de aproximativ 100 de ani a căzut în uitare, până când mari compozitori precum Richard Strauss, Claude Debussy sau Maurice Ravel au readus pe scenă deosebitul instrument.

Miercuri, 31 octombrie (19.00), la SALA RADIO, veți avea șansa de a asculta live acest instrument special, foarte rar folosit astăzi ca solist în concerte. În interpretatea muzicianului HAÁZ BENCE, prim oboist al Filarmonicii „Transilvania’’ din Cluj Napoca, alături de Orchestra de Cameră Radio și sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH, veți aprecia Concertul în La major pentru oboe d’amore şi orchestră de coarde, ce poartă semnătura lui BACH.

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde și Simfonia nr. 94 în Sol major – Surpriza, compoziție ce aparține lui HAYDN. Compozitorul austriac este considerat adesea ”părintele simfoniei” – a semnat 106 simfonii! – și a fost apreciat în mod special pentru umorul său în muzică, ceea ce conferă și titlul lucrării pe care o veți asculta.

Seara de la Sala Radio vă propune și întâlnirea cu Sigismund ToduțăDivertisment pentru orchestră de coarde – compozitor român al cărui nume s-a legat pe ales de mari instituții dedicate muzicii din Cluj Napoca, instituții în fruntea cărora s-a aflat (Conservatorul „G. Dima” și Filarmonica de Stat ”Transilvania”).

 JÓZSEF HORVÁTH este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca și repertoriul său cuprinde peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat, a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

După studii de specialitate la Târgu Mureș și Cluj Napoca, HAÁZ BENCE a absolvit în 2010 studiile aprofundate la Universitatea de Muzică din Freiburg, Germania. A fost prim oboist al Orchestrei „Philharmonie der Nationen’’ în stagiunea 2009-2010, iar din 2011 al Orchestrei Române de Tineret. Din 2006 este prim oboistul Filarmonicii „Transilvania’’ din Cluj. Colaborează cu Filarmonica ”George Enescu” din 2016, iar din 2017 și cu cele mai importante orchestre din Ungaria.

În calitate de solist, a colaborat cu orchestrele simfonice din țară la Odorheiu-Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureș și Cluj-Napoca. A susținut numeroase recitaluri cu pian și cu diferite formații camerale, unde a interpretat și la oboe d’amore și la corn englez.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

                 Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

                Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.