Câștigătorii concursului Drumul spre celebritate, la Sala Radio

Publicat in 17/01/2018

Miercuri, 17 ianuarie, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă, la Sala Radio, un concert în care vor evolua tineri instrumentiști români de talent, câștigători ai ultimelor două ediții ale concursului Drumul spre celebritate.

După nume deja cunoscute, lansate în urma acestui concurs, cum sunt clarinetistul Ioan Radu Greluș, în prezent student la Basel, violoncelistul Ștefan Cazacu, Cvartetul Eufonia din Cluj, violonista Simina Croitoru, Duo Kitharsis, sau flautistul Ștefan Diaconu, student al Academiei Regale din Copenhaga, anul acesta a venit rândul să evolueze pe scena Sălii Radio câștigătorii ultimelor două ediții ale concursului Drumul spre celebritate: excepționalul violoncelist Constantin Borodin (laureat în 2016) și talentata tânără pianistă Eva Garet, cea care a uimit juriul și spectatorii în anul 2017. Alături de cei doi laureați va evolua și violonista Mălina Ciobanu, care deţine importante premii la nu mai puţin de 45 de concursuri naţionale şi internaţionale, susţinând peste 100 de recitaluri şi numeroase concerte până la vârsta de doar 18 ani.

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Ștefan Novak, în prezent dirijor al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș. Pe afișul concertului se vor regăsi Concertul nr. 23 în la major pentru pian și orchestră și Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, ambele de Mozart, și Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33, de P. I. Ceaikovski.

De 8 ani, Orchestrele Radio, în colaborare cu Centrul pentru Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Asociația Pro Valores, Radio România Cultural și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România își unesc eforturile pentru a organiza competiția muzicală Drumul spre celebritate, dedicată promovării tinerilor muzicieni români talentați. Concursul a contribuit, până în prezent, la afirmarea a peste 500 de tineri muzicieni, fiind, până în 2017, competiția muzicală cu cel mai mare număr de etape şi cu cel mai numeros juriu – fiecare spectator având drept de vot. De asemenea, a fost singura competiţie muzicală din România cu un pronunţat caracter interactiv, rolul tinerilor spectatori – juraţi fiind decisiv. De 8 ani, câștigătorii Concursului Drumul spre celebritate au șansa de a concerta cu una dintre cele mai valoroase orchestre ale țării, iar evoluția lor poate fi ascultată în toată țara prin transmisiunile în direct realizate de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Ca de fiecare dată, concertul va fi prezentat de Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

Ștefan Novak

Dirijorul Ștefan Novak s-a născut la data de 25 aprilie 1973 în localitatea Pâncota, județul Arad. A început să studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator, a continuat la Școala Generală cu profil de Artă din Arad și Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Este licențiat la două facultăți ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în anul 1997 la Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Violă, și în anul 2003 la Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat Orchestră. În anul 2006 finalizează studiile de masterat la specializarea Stilistică Dirijorală. În timpul facultății a studiat cu distinși profesori precum: Petre Sbârcea – dirijat, Cornel Țăranu – stilistică, Ferdinand Weis – citire de partituri, Ștefan Angi – estetică muzicală, Valentin Timaru – forme muzicale, Constantin Râpă – Teoria muzicii. In tot acest timp a mai participat la cursuri de dirijat din țară și din străinătate.

După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, ca instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al orchestrei simfonice sătmărene ca artist instrumentist, iar începând cu stagiunea 2004 – 2005 ca dirijor. Activitatea sa dirijorală cuprinde concerte, spectacole și înregistrări cu orchestre din România, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Coreea de Sud.

Este un adept al promovării valorilor naționale; a participat la Decada Muzicii Românești, organizată de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în perioada 1-10 octombrie 2010, care a cuprins concerte dedicate diferitelor evenimente naționale, în special dedicate Zilei Naționale a României, concerte care au promovat lucrări semnate de compozitori români, sau axate pe promovarea tinerilor instrumentiști români de talent.

Pe lângă activitatea dirijorală, este preocupat de cercetarea, îngrijirea, editarea și promovarea diferitelor compozitii, în special românești, printre exemple fiind Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Eduard Caudella, sau Simfonia în la major de Gheorghe Stephănesu (prima simfonie compusă de un compozitor român), care a fost prezent în programul diferitelor orchestre din țară după editare, și de executarea diferitelor aranjamente orchestrale adaptate proiectelor în care a fost implicat.

Eva Garet

Eva Garet este elevă în clasa a V-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu, la clasa profesoarei Mihaela Zamfirescu. A începul studiul pianului de la vârsta de 5 ani şi încă din clasele primare a câștigat concursuri naţionale şi internaţionale. Are în palmares peste 40 de locuri I sau mari premii.

În 2016, la numai 10 ani, Eva Garet câştigă trofeul Lira de Aur, fiind cea mai tânără câştigătoare din istoria competiţiei cu o traditie de peste 30 de ani. Cu această ocazie, profesorul universitar doctor Vlad Dimulescu, preşedintele juriului, declara: „Am avut şase finalişti foarte buni, dintre care s-a desprins un mic geniu. Eva Garet este în acest moment, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai frumoase talente pe care le are ţara noastră, şi aici mă refer nu doar la pian, mă refer la artă, în general, şi la muzică, în special…” Eva a continuat să confirme, câştigând  în 2017 trofeul Dinu Lipatti al concursului Drumul spre celebritate şi locul I la primul ei concurs internaţional sub emblema Alink-Argerich, Ricard Viñes din Spania. Eva Garet debutează în această seară, la numai 11 ani, ca pianist concertist.

Mălina Ciobanu

Născută la Iași, Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, la Colegiul Național de Artă Octav Bancilă din Iași. Mălina a studiat sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, iar din toamna anului 2017, este studentă a Academiei Barenboim – Said din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin.

Mălina Ciobanu a participat la numeroase masterclass-uri – Kronberg Academy International Violin Masterclasses, Lac Leman International Masterclasses, The European Academy of Music Montepulciano, Mozarteum International Summer Academy, susținute de violoniști precum Mihaela Martin, Pierre Amoyal, Ida Haendel, Igor Oistrakh. La 18 ani, Mălina are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute. A reușit să impresioneze juriul la toate concursurile la care a evoluat, câștigând premii I și premii speciale. Mai mult de 45 de premii vin să răsplătească un talent deosebit, dublat de o muncă tenace, perseverentă, a cărei finalitate este mereu performanța. Printre distincțiile obținute se numără Premiul I la Concursul Internaţional Young Talents with Orchestra (Italia), Premiul Special al Juriului EMCY Fa. H. Wanka la Concursul Internaţional Kloster Schontal (Germania), Grand Prix Remember Enescu, Grand Prix Paul Constantinescu, Trofeul Lira de Aur, Premiul I la Olimpiada Naţională (sașe ani consecutiv). Este laureată a Concursului Internaţional Concertino de la Praga și a Concursului Internațional Andrea Postachini (Italia). A câştigat Trofeul şi Premiul I la Concursul de Interpretare Instrumentală W. A. Mozart; Premiul I la Concursul Internațional George Georgescu; Premiul I la Concursul Internaţional Erich Bergel; Premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Gala Tinerelor Valori; Premiul Tinere Valori în cadrul Galei Oamenii Timpului; este câștigătoare a Concursului Național Români pentru o lume – Fundația Sergiu Celibidache; Premiul pentru Excelenţă în Arte – Rotary Club Bucureşti Triumph; câștigătoare al Concursului Șansa Ta de Afirmare – Bancpost împreună cu Camerata Regală; Premiul Elev de 10! în cadrul Galei de 10 – UNSR.

De asemenea, tânăra violonistă are un palmares strălucit, cu peste 100 de recitaluri și concerte susținute în România, Austria, Grecia, Italia, Elveția, Germania. Recent, tânăra violonistă a susținut un recital în cadrul Festivalului International Young Classic Europe (Germania), precum și în cadrul evenimentelor Lipatti 100 (Italia), cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti.

A susţinut numeroase concerte ca solistă cu orchestrele unor filarmonici precum Filarmonica Moldova din Iaşi, Filarmonica din Chişinău, Filarmonica Mihail Jora, Filarmonica Ion Dumitrescu, Filarmonica din Ploieşti, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș şi Camerata Regală.

Constantin Borodin

Născut la Chişinău, Constantin Borodin a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani la Şcoala de Arte Alexei Starcea, la clasa de violoncel a profesoarei Valentina Komisarova. Şi-a continuat studiile la Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu, la clasa profesoarei Bella Savici, în prezent fiind student masterand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului dr. Marin Cazacu. A participat la numeroase cursuri de măiestrie susţinute de artişti importanţi, precum Judith Ermert, Franz Helmerson, Mirel Iancovici, Stefan Popov sau Jeroen Reuling.

Din 2008, participă la concursuri naţionale şi internaţionale, reuşind să impresioneze juriul. Drept dovadă a talentului şi a perseverenţei sale stă un palmares de premii dintre care amintim Marele Premiu la Concursul Naţional Zlata Tkaci (Chişinău, 2013), Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Eugen Coca (Chişinău, 2013), Premiul I la Concursul Naţional Paul Constantinescu (Ploiești, 2013, 2014, 2017), Premiul I şi Premiul Special al juriului la Concursul Naţional Mihail Jora (Bucureşti, 2015, 2017), Premiul I şi Premiul Special la Concursul Naţional Alexandru Moroşanu (2016, 2017), Premiul I la Concursul Naţional Drumul spre celebritate (Bucureşti, 2016). Constantin s-a remarcat şi la concursuri de muzică de cameră începând cu anul 2011, câştigând Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Emanuel Elenescu, Marele Premiu la Concursul Naţional Ada Ulubeanu (Bucureşti, 2016), Premiul al II-lea la Concursul M ist für Mozart (Cluj  Napoca, 2016).

A susţinut numeroase recitaluri atât solo (Sala George Enescu a UNMB la Festivalul CHEI, Gala de operă, Gala Excelenţei, Festivalul Muzicii Noi), cât şi ca parte a unor diferite ansambluri camerale (Palatul Şuţu). Ca membru al ansamblului Violoncelissimo a susţinut recitaluri la Ateneul Român, TNB, Muzeul George Enescu, Muzeul Naţional de Artă, Filarmonica Banatul, Palatul Parlamentului, Centrul Cultural Tinerimea Română. A participat la primele trei ediţii ale Festivalului Moldo Crescendo din Chişinău. A evoluat pe scenă şi ca solist alături de Filarmonica Mihail Jora (Bacău), Filarmonica Ion Dumitrescu (Râmnicu Vâlcea), Orchestra Universitaria a UNMB.

În prezent, Constantin este bursier al Fundaţiei Principesa Margareta a României şi al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România. Este membru al Orchestrei Române de Tineret şi al Orchestrei Naţionale de Tineret din Moldova.

Graziella Duma

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }