Capodopera repertoriului pentru chitară clasică: Concierto de Aranjuez la SALA RADIO

Publicat in 06/12/2021

Istoria muzicii este plină de povești fascinante de viață, care ar putea constitui oricând subiectul unor pelicule de succes. În 1901, în provincia Valenciei se năștea unul dintre cei mai mari compozitori spanioli și unul dintre cei mai mari muzicieni ai sec. XX: JOAQUIN RODRIGO. Orb de la vârsta de trei ani, Rodrigo și-a urmat studiile muzicale la Valencia și Paris, devenind un ilustru pianist și mare compozitor și a creat toate lucrările sale folosind alfabetul Braille. În acest fel s-a născut și capodopera sa: celebrul Concierto de Aranjuez pentru chitară și orchestră, cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică. Lucrarea a fost creată în 1939, la Paris, și numele ei este inspirat de grădinile Palatului Regal din Aranjuez (situat la sud de Madrid), creatorul însuși declarând că a surprins în compoziția sa: „parfumul magnoliilor, ciripitul păsărilor și izbucnirea fântânilor.”

Vineri, 10 decembrie 2021 (de la 19.00) veți avea șansa de a asculta Concierto de Aranjuez la Sala Radio, în interpretarea tânărului chitarist DRAGOȘ ILIE, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO. Laureat al bursei „Moştenitorii României muzicale” (proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera), Dragoș Ilie este în prezent doctorand în Statele Unite, la University of Texas at Austin, instituție în cadrul căreia și-a început și activitatea pedagogică.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului grec ANASTASIOS SYMEONIDIS și va ajunge la milioane de ascultători prin difuzarea pe posturile de radio incluse în rețeaua European Broadcasting Union (EBU).

Programul serii va fi completat de alte două lucrări cu povești inedite în istoria muzicii: Uvertura Hebridele, creată de MENDELSSOHN ca impresie de călătorie după vizitarea insulelor britanice cu același nume și DVOŘÁK: Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă. Aceasta a fost scrisă de marele compozitor ceh în timp ce ocupa funcția de director al Conservatorului de la New York și este una dintre cele mai cunoscute simfonii cântate astăzi pe mapamond. Lucrarea este în top 3 printre cele mai des interpretate și mai des înregistrate creații simfonice în Statele Unite.

Născut în anul 1972 la Atena, ANASTASIOS SYMEONIDIS a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ș.a. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Istanbul State Symphony Orchestra, San Remo Symphony Orchestra, Cyprus State Symphony Orchestra ș.a. și a fost director artistic al ansamblurilor muzicale ale radio-ului și televiziunii publice din Grecia.

DRAGOȘ ILIE a învățat primele acorduri de chitară de la tatăl său și a început studiile muzicale la Colegiului Național de Artă din Iași. A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea, a susținut concerte și a participat la masterclass-uri în Europa și Statele Unite și a apărut în revistele Classical Guitar Magazine și Acoustic Guitar Magazine. Dragoș este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.

Dragoș Ilie este activ și în domeniul muzicii camerale. În anul 2021 s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat pentru premiile Grammy.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.