BRAHMS 190: Integrala lucrărilor simfonice și concertante, la Sala Radio  

Publicat in 03/11/2023

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

În muzica sa, clasicismul și romantismul se întrepătrund. Un pianist de mare virtuozitate, Brahms a interpretat ca solist multe dintre creațiile sale la premieră, dar a colaborat și cu cei mai mari muzicieni ai timpului, ca pianista Clara Schumann sau violonistul Joseph Joachim, de ambii legându-l o strânsă prietenie.

Cu acest prilej, pe parcursul stagiunii 2023-2024, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO prezintă la Sala Radio un program special: Integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Brahms, în cadrul a 4 concerte extraordinare, evenimente care se vor bucura și de prezența unor invitați importanți. Primul concert din această serie va avea loc vineri, 10 noiembrie 2023 (de la 19.00) și se va derula sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, care s-a aflat la pupitrul unor ansambluri ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic ș.a.

În prima parte a serii veți asculta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, în interpretarea unui alt invitat special al serii: apreciatul pianist SIMON TRPČESKI (Macedonia de Nord), aplaudat în recitaluri la New York, Paris, Londra, Sydney sau Tokyo și alături de orchestre ca Orchestre National de France, New York Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam, China Philharmonic sau Sydney Symphony Orchestra. Chiar în această lună, Simon Trpčeski își va lansa un album dedicat lui Brahms și va interpreta alături de Orchestra Simfonică din Londra, la celebrul Barbican Centre din capitala Marii Britanii, ambele concerte pentru pian semnate de compozitorul german. În stagiunea curentă      (2023-24), Simon Trpčeski este artist rezident alături de două ansambluri europene apreciate: Royal Scottish National Orchestra și Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo.

În partea a doua a serii veți asculta la Sala Radio Simfonia a 2-a semnată de Brahms.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

SIMON TRPČESKI a fost apreciat atât pentru virtuozitatea sa și abordarea expresivă, cât și pentru prezența sa carismatică pe scenă. Lansat internațional ca BBC New-Generation Artist, în urmă cu 20 de ani, într-o carieră incredibil de rapidă, Simon Trpčeski a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, printre care London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Filarmonica din Dresda, Orchestra Simfonică Radio Berlin, NDR Elbphilharmonie, Tonhalle-Orchester Zurich, Orchestra Națională Rusă, Teatro Colon, în timp ce în America de Nord, colaborează frecvent cu Orchestrele din Cleveland și Philadelphia, Orchestrele Filarmonice din Los Angeles și New-York, precum și cu Orchestrele din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore Symphonies. A cântat cu Filarmonicile din Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele simfonice din Sydney, Melbourne și Noua Zeelandă.

Relația sa de lungă durată cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, consolidată în timpul mandatului lui Vasily Petrenko, a produs o discografie vastă. Împreună au înregistrat pilonii repertoriului rusesc pentru pian: Rahmaninov – integrala lucrărilor pentru pian și orchestră pentru Avie, cele două concerte pentru pian de Ceaikovski și Prokofiev – concertele pentru pian nr. 1 și 3 pentru Onyx Classics. De asemenea, a înregistrat concertele pentru pian de Șostakovici cu Cristian Măcelaru pentru Linn Records.

Călătorind pe patru continente, alte colaborări din această stagiune ale pianistului includ reveniri la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, la orchestrele simfonice din Seattle și Detroit din SUA, la West Australian Symphony Orchestra și la Filarmonica din Seul.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.