96 de ani de Radio România: Concert aniversar dirijat de Cristian Mandeal

Publicat in 29/10/2024

 

28.10.2024

 

 

Radio România la ceas aniversar: radioul public împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate! La 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR, cunoscută sub numele de brand Radio România.

În același an 1928, dirijorul și compozitorul Mihail Jora a înființat Orchestra Radio, astăzi ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, ansamblu ce sărbătorește așadar aceeași frumoasă vârstă de 96 de ani. Și, în mod tradițional, în fiecare an, ansamblul Radio România propune publicului un concert aniversar.

 

Vineri, 1 noiembrie 2024 (de la 19.00) sunteți invitați la Sala Radio la evenimentul derulat sub bagheta apreciatului dirijor CRISTIAN MANDEAL. Acesta a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte fiindu-i dedicate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte. A fost director artistic pentru Northern Israelian Orchestra – Haifa şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian,  dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento;  dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” din Manchester – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga și al Filarmonicii din Belgrad.

 

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura academică festivă semnată de BRAHMS și compusă cu prilejul primirii titlului onorific de doctor, acordat de Universitatea din Breslau (Polonia), lucrare pe care el însuși a dirijat-o la ceremonia organizată de prestigioasa instituție de învățământ. Veți asculta apoi Concertul pentru harpă și orchestră de PAUL CONSTANTINESCU, în interpretarea solistică a MARIEI BÎLDEA.

Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri în Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, S.U.A. și a interpretat muzica creată de Vanghelis pentru filmul „Alexander” (regizor: Oliver Stone). A cântat mai multe partituri în premieră absolută, creații ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis și Dan Dediu.

 

Seara se va încheia cu celebra Simfonia a 5-a supranumită și „Simfonia Destinului”, semnată de BEETHOVEN. Lucrarea cuprinde cea mai celebră deschidere din istoria muzicii (creată din patru note) și este una dintre cele mai des cântate simfonii în lume. Premiera a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, sub bagheta lui Beethoven însuși. Partitura s-a bucurat încă de la premieră de aprecierea aproape unamimă și, în 1842, Filarmonica din New York o includea în concertul său inaugural.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.salaradio.ro – secțiune

calendar evenimente
Calendar
lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
Sala Radio
Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: 021 314.68.00
Accesul la concerte NU este permis copiilor sub vârsta de 6 ani.

@media print { .header, .black, .search-modal, .col-md-4, .black, footer, .box_cautare, .popup-meniu, .wid_calendar{ display: none !important; } }